Тайните на Пресвета Богородица от Фатима


Дева Мария се явява на три деца пастирчета и им разкрива три пророчески тайни.
Жасинта, Лусия и Франсиско


гр.Фатима, Португалия, 13 май 1917г. 

Първа Тайна:
"Богородица първо ни показа голямо огнено море, което беше сякаш под земята. Потопени в този огън демоните и душите бяха сякаш прозрачни черни или бронзови въглени с човешка форма. Те плуваха сред пожара, носени от пламъците, които излизаха от тях самите заедно с облаци от дим, като падаха на всички страни подобно на падащите искри в големите пожари, без тегло и без равновесие, сред крясъци и стонове от болка и отчаяние, които вдъхваха ужас и ни караха да треперим от страх. Демоните се разпознаваха по ужасните отвратителни форми на страшни и непознати животни, но бяха прозрачни и черни."
70 хиляди присъстват на явлението през октомври, 1917г.

Втора тайна:
"После нашата Небесна Майка ни каза с доброта и тъга: "Видяхте ада, където падат душите на нещастните грешници. За да ги спаси, Бог иска да установи в света предаността към моето непорочно сърце. Ако направят това, което ще ви кажа, много души ще се спасят и ще имат мир. Войната скоро ще свърши, но ако не престанат да обиждат Бога, по време на понтификата на Пий XII ще започне нова война, още по-лоша. Когато видите една нощ, озарена от непозната светлина, да знаете, че това е големият знак, който Бог ви дава, че се готви да накаже света за неговите престъпления с война, глад и преследване на Църквата и на светия отец. За да попречи на това, ще дойда да поискам обръщането на Русия към моето непорочно сърце и удовлетворителното Причастие през първите съботи. Ако приемат моите искания, Русия ще се обърне и ще имат мир; ако ли не, тя ще разпръсне своите грешки по света, предизвиквайки войни и преследвания на Църквата. Добрите ще бъдат подложени на мъчения, светият отец ще има много да страда, различни нации ще бъдат заличени. Накрая моето непорочно сърце ще възтържествува. Светият отец ще ми посвети Русия, която ще се обърне и на света ще бъде даден период на мир."

Трета тайна:
"Накрая видяхме от лявата страна на Божията Майка, малко по-нависоко, един ангел с огнен меч в лявата си ръка. Той блестеше и от него излизаха пламъци, които сякаш щяха да запалят света; но те гаснеха, щом срещнеха сиянието, което се излъчваше от дясната ръка на Божията Майка, насочена към него. Ангелът, сочейки към земята с дясната си ръка, каза със силен глас: "Покаяние! Покаяние! Покаяние!" И в една безкрайна светлина, която е Бог, подобно на както се виждат хората като минават пред огледало, видяхме един епископ, облечен в бяло, и усетихме предчувствието, че това е светия отец. 
И разни други епископи, свещеници, монаси и монахини, които се изкачваха по стръмна планина, на чийто връх имаше един голям кръст, направен от груби дървета, сякаш бяха от корково дърво с кората. Светият отец, преди да стигне дотам, прекоси един голям, наполовина разрушен град и полутреперещ, с олюляваща се крачка, изтерзан от мъка и страдание, се молеше за душите на труповете, които срещаше по пътя си. Като стигна върха на планината и коленичи пред големия кръст, той бе убит от група войници, които стреляха няколко пъти по него с огнестрелно оръжие и със стрели. И по същия начин загинаха един след друг другите епископи, свещеници, монаси и монахини и други хора миряни, мъже и жени от различни класи и с различно положение. Под двете рамена на кръста имаше два ангела и всеки държеше стъклена лейка в ръка, в които събираха кръвта на мъчениците и с нея поливаха душите, които се приближаваха към Бога."