Пресветите реликви

Кои са и къде се намират реликвите на нашия Господ Исус Христос?

Фрагменти от Истинския Кръст
Има много части от автентичния Свети Кръст в различни църкви по целия свят. Тези тук се пазят в Императорската съкровищница във Виена, Австрия. 


Светите Гвоздеи
Църковните историци твърдят, че този пирон е бил използван при разпъването на Исус. Намира се в Катедралата в Бамберг, Германия.
Светият Калеш
Някои го наричат Свещения Граал. Това е потира, чашата, от която е пил Господ на последната си вечеря с апостолите, установявайки Светото тайнство Евхаристия. Съхранява се в Катедралата във Валенсия, Испания.

Хитонът
Изцяло изтъканата нешита роба на нашия Господ, за която римските войници хвърляли жребий по време на разпъването Му. Пази се в Катедралата в Трир, Германия.
 
Светото Копие
Исус бе прободен с копие, когато беше на кръста вече умрял. И то се пази в Съкровищницата на императорския дворец във Виена, Австрия.

Даровете на Мъдреците
При раждането на малкия Исус от изток идват да Му се поклонят тримата влъхви (царе), които поднасят в дар злато, ливан и смирна. Съхраняват се в манастира "Свети Павел" на планината Атон, Гърция.

Тръненият венец
По време на Своето страдание и разпятие Исус носеше на главата си венец от тръни, с който войниците подигравателно го коронясаха. Намира се в Катедралата "Света Богородица" в Париж, Франция.


Колоната на бичуването
Завързан за този стълб, Исус е понесъл ударите с камшик. Пазят го в Базиликата "Света Пракседа" в Рим, Италия.
 

Мускал с Предрагоценната Кръв Исусова
Съхранява се в Базиликата "Светата Кръв" в Брюге, Белгия.

Кръстният надпис
Titulus Crucis е табелата с надписа, поставена на Кръста Христов. На нея Пилат написал "Исус Назарейски, Цар Юдейски". Намира се в Базиликата "Светият Кръст Йерусалимски" в Рим, Италия.
Плащаницата
За нея се твърди, че е погребалната одежда на Исус, с която е повито Тялото Му. На нея е отбелязан ликът на Господ. Съхранява се в Катедралата "Свети Йоан Кръстител" в Торино, Италия.