Пратулинските мъченици


Също известни като Викентий Левонюк и другари или Мъчениците от Подлясия, Полша (24 януари). Беатифицирани от папа св. Йоан Павел II на 6 октомври 1996г.

Историята за тяхното мъченичество се корени в Брестката уния (1595-96г.), която бележи мирното приобщаване на полските източноправославни християни към Светата Католическа Църква. Унията запазва византийско-украинската литургичност и обичаи, позволявайки също на свещениците да се венчават. Когато Полша пада под руско владичество, униатските католици биват преследвани от източноправославния царистки режим и принуждавани да се отрекат от вярата си. Епископите и свещениците, отказали да приемат византийското християнство, са депортирани в Сибир или задържани в Шедълце или Бяла Подлясия (сега Източна Полша). За насилственото конвертиране на верните християни в останалите без пастири епархии и енории се назначават източноправославни епископи и свещеници. Преследването на католиците трае десетилетия и към 1874г. само Холмската гръко-католическа епархия устоява на натиска.
Когато губернатор Кутанин, под чието управление попадало село Пратулин, пожелал да назначи източноправославен свещеник на мястото на заточения енорийски пастир, верните оказват съпротива. В отговор на това губернаторът свикал водените от полковник Щеин казашки войски на император Александър II Освободител, с които да осъществи източноправославната реформа насилствено. За да я предпазят, невъоръжените енориаши обграждат църквата си с телата си и отказват да се разотидат, въпреки първоначалните обещания за благоприличие, последвани от заплахи. Тринадесет католици, водени от Викентий Левонюк, са безмилостно разстреляни заради православието и верността си към престола на св. Петър. Други 180 оцеляват след тежките рани. На близките им не е разрешено да ги погребат с католически обред. Постановлението за тяхното мъченичество е произнесено на 25 юни 1996г. и техните имена са:

Викентий Левонюк
Данило Кармаш
Иван Андреюк
Констянтин Лукашук
Максим Гаврилюк
Михайло Ваврищук
Лука Бойко
Игнатий Франчук
Микита Грицюк
Констянтин Бойко
Пилип Герилюк
Онуфрий Василюк
Вартоломий Осипюк

„Отче Светий, опази ги в Твоето име, 
тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние” – Йоан 17:11