Екзорцизъм във Ватикана

Сакраменталната практика в Католическата Църква за прогонване на демони от тялото на обладан човек се нарича екзорцизъм. Когато чуят тази дума, някои може да се сетят за критично аплодирания през 1973г. филм "Екзорсистът" или за по-новия "Дяволът в Емили Роуз" (2005), но прилагането му всъщност е добре детерминиран и процедурен ритуал, чрез който само определени духовници могат и трябва да предприемат конкретни стъпки, за да изпълнят процеса успешно.
Църквата, обаче, счита реалното демонично обладаване за изключително рядко явление и налага обширни тестове, за да изключи вероятността от психически или физически заболявания.

Малко са хората, които знаят, че папите Йоан Павел II и Бенедикт XVI са извършвали екзорцизъм във Ватикана.

"Когато Църквата моли публично и авторитетно в името на Исус Христос една личност или даден предмет да бъдат предпазени от влиянието на Лукавия и избавени от неговото владичество, тогава се говори за екзорцизъм." - Катехизис на Католическата Църква, 1673.

Според споминалия се наскоро отец Габриеле Аморт (1925-2016), който бе екзорциста на Римския диоцез, Йоан Павел II е изпълнил своя първи екзорцизъм като папа във Ватикана на 27 март 1982г. Епископ Оторино Алберти от гр.Сполето, Италия, довел при светия отец млада жена на име Франческа Фабрици, молеща го за помощ. Веднага след като се срещнал с нея, ридаейки тя започнала да се гърчи неконтролируемо на земята, въпреки интервенцията на папата. Обладаната се успокоила само когато ѝ казал: "Утре ще отслужа меса за тебе." Няколко години след успешния екзорцизъм щастливата и спокойна Франческа посетила със съпруга и децата си папа Войтила. В личните си мемоари Жак-Пол Мартин, Префект на папския дом по времето на Йоан Павел II, пише, че папата казал следното: "Никога не бях виждал такова нещо. Това бе библейска сцена."
Папа Йоан Павел II е извършил и друг екзорцизъм. На пл. "Свети Петър" по време на седмичната аудиенция през 2000г. Сабрина била заведена във Ватикана и веднага щом стъпила на площада закрещяла и се нахвърлила срещу папата. Трябвало десетина души да я укротят. С пяна на уста започнала да богохулства крещейки. След като завършил седмичното си обръщение, папата поискал да се срещне със Сабрина. Според падре Аморт, щом се приближила до светия отец, очите ѝ изпъкнали, главата ѝ се пречупила назад и започнала да крещи: "Не, остави ме на мира!" Папата извършил екзорцизма на място, благославяйки я няколко пъти. Този първоначален опит, обаче, не бил окончателно успешен и се наложило няколко пъти отец Габриеле да се среща с нея, докато не я освободи напълно от демоните.

Докато екзорцистът отец Аморт смятал Йоан Павел II за един от най-мощните бесогонци по негово време, той считал Бенедикт XVI за още по-страховит за демоните.

През май 2009г. падре Аморт докарал двама мъже на "Свети Петър" по време на една от седмичните аудиенции. Джовани и Марко започнали да се тресат и да бърборят през зъби когато папа Рацингер се приближил. Като слязъл от папмобила, двамата се хвърлили на земята и с вълчи вой заудряли главите си. От разстояние светият отец вдигнал ръка и ги благословил. Отец Аморт свидетелства, че обладаните били отхвърлени четири метра назад и заридали, отървавайки се от демоните.

Днес папа Франциск подчертава присъствието на дявола в нашия свят и нуждата да останем бдителни и да не се разсейваме, за да не бъдем въвеждани в изкушение. През март той призова изповедниците да бъдат благосклонни и да насочват каещите се към екзорцисти, като същевременно пояснява, че е необходимо проницателно разграничение между истинските духовни смущения и възможните здравословни отклонения.