Откриха непокътнати мощите на компютърен талант, който е в процес на канонизация

IT-маниакът Карло Акутис бе обявен от Светия престол за „достоен за подражание” и така пътят му за причисляване към лика на светиите бе отворен.

Като стъпка към беатификацията на Божия слуга Карло тялото му бе ексхумирано преди седмица (януари 2019г.) и заместник постулаторът към неговия случай, отец Марсело Тенорио, нетърпеливо разкри в социалната мрежа, че мощите на тийнейджъра са намерени нетленни. По-късно той свали своя пост, тъй като в хода на процеса не могат да се правят подобни заключения без преди това да са преминали съответните научни изследвания.

Божият раб Карло e роден в Лондон на 1 май 1991г. в семейството на бразилеца Андрей Акутис и италианката Антония Салдзано. Докато все още е в пелени, родителите му се преместват в Милано, където расте във вярата, предан на Пресвета Богородица, както и на няколко съвременни светци. Приема Първо свето причастие на седем години. Изповядва се веднъж седмично и, прекарвайки времето си на колене пред табернакула преди и след ежедневната литургия, Карло започва да проявява своята силна набожност към Светата Евхаристия, за която в последствие ще каже: „Колкото повече се причастяваме със Светите Дарове, толкова повече се уподобяваме на Исус, така че на тази земя да предвкусваме небето”. Всички добре познават неговата страст към компютрите и програмирането. Загрижен за своите приятели, чиито родители се развеждат, младежът ги кани у дома си, за да им предаде своята подкрепа и кураж. Защитава правата на хората с увреждания и отявлено се застъпва за своите връстници в неравностойно положение. Обича много да пътува, но от всички места по света най-любимо му е Асизи.

Карло се разболява от левкемия и принася в жертва своето страдание за Вселенската Църква и папа Бенедикт XVI. Споделя с родителите си, че иска да посети всяко място на света, където се е случило чудо на Светата Евхаристия. Тъй като това е непосилно за здравето му, в замяна компютърният маниак създава сайт, в който старателно картотекира всичките над 150 официално признати от Църквата Евхаристийни чудеса по света. Това си вдъхновение получава от инициативите на бл. Джакомо Алберионе, който е използвал медията за проповядване на Евангелието.

Умира 15-годишен на 12 октомври 2006г. и е погребан според волята му в Асизи. Слагайки в центъра на живота си Светата Евхаристия, той я нарича „моята магистрала към Небето.”

Седем години след кончината му Ломбардийската епископска конференция одобрява искането за канонизационен процес и слага начало на проучване живота на тийнейджъра, като месеци по-късно го титулува Божи слуга. На 5 юли 2018г. папа Франциск потвърждава добротеделния му подвиг и го назовава Достопочтен. Настоящ постулатор за неговия процес е д-р Франческа Консолини.

„Нашата цел трябва да бъде вечността, където е нашето Отечество. От веки сме очаквани на небето” - казва достопочтени Карло Акутис.