Източноправославна енория прие католичеството

Източноправославна енория от 350 енориаши прие католическата вяра, заради чудо на Падре Пио.


71-годишната румънка Лукреция, майка на бившия източноправославен свещеник отец Виктор Тудор, казва, че била излекувана от рак на белия дроб чрез застъпничеството на Св.Пио от Пиетрелчина. "След явното чудо - обяснява свещеника - аз и моята енория станахме католици."
Лукреция била с диагноза тумор на левия бял дроб повече от пет години. Румънските доктори ѝ казали, че в нейния случай хирургическата намеса е невъзможна и ѝ остават няколко месеца живот. Отец Виктор се обърнал за помощ към брат си Мариан, който работел в Рим, надявайки се, че може да намери някой доктор там, който да даде по-добра прогноза. След известно време Мариан открил доктор, който да разгледа случая на майка му, и така Лукреция отпътувала за Италия. След огледа на медицинските експертизи на румънските му колеги италианецът изследвал жената по-детайлно и стигнал до същото заключение: една операция би била безполезна. Той можел само да предложи медикаменти за облекчаване на острата болка, която ще се увеличи значително в последния стадий. Мариан задържал майка си в Рим, за да бъде тя близо до докторите за прегледи. Междувременно той работел по реденето на мозайка в една църква и тъй като майка му не знаела италиански и за да не остава сама, той я взимал всеки ден със себе си. Докато работел, Лукреция се разхождала из църквата, разглеждала и наблюдавала стенописите, иконите и статуите. В единия ъгъл на храма имало голяма статуя на Падре Пио. Лукреция харесала статуята и попитала Мариан кого изобразява. Той накратко ѝ разказал житието на светеца. През следващите дни виждал майка си да прекарва всичкото си време пред статуята, с която разговаряла сякаш била жива. След две седмици Мариан завел майка си на рутинния преглед в болницата и след като излезли резултатите докторът казал, че туморът бил изчезнал.
Лукреция била молила Падре Пио да ѝ помогне. "Въпреки че съм източноправославна, - споделя тя - светецът откликна на молбата ми."
"Това велико изцерение на майка ми, осъществено чрез Св.Пио в услуга на източноправославна жена, ме впечатли много - разказва отец Виктор. Започнах да чета за живота на италианския светец и разказах на моите енориаши какво се е случило. Всички познаваха майка ми и нейния случай със заболяването, и как тя отиде до Италия за хирургическа интервенция, и че се е върнала излекувана без да е оперирана. И верните в енорията започнаха да опознават и обикват Падре Пио: изчетохме всичко, което намерихме за него. Неговата святост ни плени съвсем. В същото време други болни от енорията получиха необикновени благодати от застъпничеството на светеца. Всред моето паство се разпростря един огромен ентусиазъм и малко по малко се решихме да станем католици, за да бъдем по-близо до Падре Пио."
Лукреция и монс.Мурешан

Историята е от 2002г., но се прочува десет години по-късно, когато конвертиралите енориаши на село Песчеана, Олтения,  (150 км западно от Букурещ) започват с доброволен труд изграждането на храм, носещ името на светеца - първият храм с това име  в Румъния. Освещаването на първата копка извършва архиепископа на Фагараш и Алба Юлия и настоящ кардинал Негово Блаженство монс. Лучиан Мурешан. 

първа копка на новия храм. на преден план: отец Виктор
http://www.parrocchie.it/calenzano/santamariadellegrazie/PADREPIOEROMANIA.htm