Един Синод не е проучване. Синодът е присъствие на Светия Дух

На среща с епископите на Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), събрали се в Рим за техния синод, папа Франциск говори за ролята на Светия Дух в синодалността.

Светият отец се позова на статия, публикувана преди седмица в Осерваторе Романо, казвайки, че не се опитва да прави реклама на изданието, а че харесва материала, разглеждащ присъствието на Светия Дух в синодалното странстване.

Какво Синодът не е

Римският епископ каза, че днес сме изложени на опасността да вярваме, че да се прилага синодалията или да се поддържа съборно поведение, означава да се прави проучване на мненията и сетне да се постигне някакво общо съгласие, като споразумение. Синодът не е парламент – каза той. Да, споделяш позицията си и я аргументираш, обсъжда се, както е редно да се прави, но това не е парламент. За разлика от политиката, Синодът не е поредица от спогодби „аз ти давам това, ти ми даваш онова”. Той никога не може да бъде средство за провеждане на социологическо изследване относно онова, което се нуждае от промяна и как трябва да се промени.

Какво е Синодът

Един Синод е единствено такъв само когато Светият Дух присъства. Ако Той отсъства – няма съборност. А каква е идентичността на Църквата? Свети папа Павел VI го е казал ясно: призванието на Църквата е да благовести. Нейната идентичност е да евангелизира. Папата прикани отците на УГКЦ да пристъпят към техния Синод заедно със Светия Дух, дори това да означава да спорят помежду си. Накрая, обаче, Духът е Онзи, Който трябва да ги води. Това – завърши той – е пътят, който трябва да се следва.

Източник: www.vaticannews.va