Седемте жени

След пресъществяването на Светите Дарове свещеникът нерядко изчита имената на седем жени.

Когато целебрантът избере Евхаристична молитва I (по Римския канон), той може да изчете краткия списък от светии преди и след да изрече свещените думи на претворяването на Даровете. Това е древен списък, който малко се е променял през вековете. В началото се подчертават Блажената Дева Мария, свети Йосиф, дванадесетте апостола и дванадесет други светии на ранната Църква. След консекрацията свещеникът изчита други петнадесет светии, седем от които са жени. Кои са тези жени, които Църквата е избрала да помене на Светата Литургия и които често са наричани „извор и връх на християнския живот”?
 
Света Фелицита – млада и бременна робиня от 2-ри век, която била преследвана от римските граждани, заради вярата ѝ в Христа и заедно със Св.Перпетуа е осъдена на смърт на публичната арена.

Света Перпетуа – картагенка от благородно семейство, хвърлена в същия затвор на Фелицита, защото отказвала да се отрече от християнската си вяра. Тя описва всички свои преживявания в дневник до деня на смъртта си. Нейните записки са били всеизвестни векове наред след кончината ѝ.

Света Агата (Сицилианска) – младо момиче, което избира Исус за неин жених още в ранна възраст и заради християнската си вяра през 3-ти век е хвърлена в затвора. Оцелява след няколко тежки кръга мъчения, докато най-накрая умира в агония. Била е силно почитана в ранната Църква и се е вярвало, че нейното молитвено застъпничество е предпазвало града от опасния вулкан. Покровителка на болните от рак на гърдата.

Света Луция – родена през 3-ти век, в ранната си възраст тя посвещава девичеството си на Христа, и майка ѝ, която не била запозната с това, ѝ уредила брак. Луция отказва да се омъжи заради вече дадения си личен обет, и мъжът, за когото се предполагало, че трябва да се омъжи, я предава на езическите власти, понеже била християнка. Това довело до ужасното ѝ мъченичество. Очите ѝ били изтръгнати преди да бъде убита. Привързаността към нея се разпространила бързо в цяла Европа, особено в скандинавските земи.

Света Агнеза (Римска) – дъщеря на богати и известни родители през 4-ти век. Тя също се била посветила на Бог и отказвала да се омъжи. Поради тази причина и заради това, че изповядвала християнската вяра, била убита на 12-годишна възраст. Името ѝ означава „агънце” и на годишното честване на празника ѝ папата благославя две агнета, от чиято вълна на Велики Четвъртък се изплита палиума (омофора) на новия митрополит.


Света Цецилия – подобно на Агнеза, Луция и Агата, тя е била от благородно семейство през 2-ри век, посветила се на Бог. Била принуждавана да се омъжи, но защитена от ангел-пазител, който ѝ помогнал да си съхрани девичеството. В крайна сметка е убита заради християнската ѝ вяра и, заради музикалните си умения, е известна с това, че е покровителка на музикантите и певците в църквата. За нея се казва, че често чувала мелодии от Небесата.

Света Анастасия – 4-ти век. След смъртта на съпруга ѝ тя посветява живота си на благотворителност и милосърдна дейност. По време на гоненията на Диоклециан тя е убита заради вярата си. Честването ѝ първоначално е било на 25 декември и днес обичайно се възпоменава по по-скромен начин на Рождество.