Свети Йосафат Кунцевич - мъченик на единството

Изповядвал източноправославието, светията приема католическата вяра и става жертва на заговор, организиран от източноправославни църковни настроения срещу влизащите в пълно общение със Светата Католическа Църква.
На снимката долу е саркофага с нетленното и мироточиво тяло на светията, което почива в римската базилика "Свети Петър" под олтара на Свети Василий Велики.

Иван Кунцевич е роден през 1580 г. в град Владимир Волински (дн. в Украйна, тогава в границите на Полша), в семейството на украински православни дворяни. Присъединява се към Католическата Църква от източен обряд и през 1604 г. постъпва в Ордена на Отците Базилиани, като приема името Йосафат. През 1609 г. е ръкоположен за свещеник, а през 1617 г. е назначен за Архиепископ на Полоцк (дн. в Беларус). Добър пастир, посвещава се изцяло на християнската формация на своите верни. Проповед на св.Йоан Павел II, папа римски, тук: Католик ВТ

На 12 ноември 1623 г. в архиерейския дом във Витебск той хладнокръвно посреща въоръжена тълпа противници на Унията. Същата тълпа е изпълнител на подготвения срещу Св. Йосафат заговор. Светецът, с разсечена вече глава, успява да се помоли за своите убийци. След жестоката смърт тялото му е захвърлено в река Западна Двина.
За повече от неговото житие, тук: Католически новини

Йосафат Кунцевич е беатифициран през 1643 г., а през 1867 г. е канонизиран за светец. Мъченикът е първият светец на Източната Църква, канонизиран в Рим при спазване на всички формални канонизационни процедури. Папа Пий ІХ обявява Св. Йосафат за покровител на Русия и Полша.